2020. október 20-tól a strasbourgi Lieu d’Europe kiállítóterében volt látható az Elfolyó időLe temps qui coule című  kortárs magyar kiállítás, amelyen a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) képzőművészeinek munkái voltak láthatók. Az Európa Tanács magyarországi tagságának 30 éves évfordulója előtt tisztelgő tárlat a művészi szabadságon alapulva emlékezett a vasfüggöny lehullásáról és a rendszerváltásról.

 

 

A franciaországi járványügyi helyzetre tekintettel a kiállítás 10 napig tartott nyitva és a kiállításmegnyitó elmaradt.

 

Alább olvashatják a kiállítás katalógusában megjelent rendkívüli és meghatalmazott nagykövet, Magyarország Európa Tanács melletti állandó képviselőjének, Rusz Harry Alexnak köszöntőjét.

 

Tisztelt Olvasó!

 

2020-ban egy rendkívül fontos évfordulót ünneplünk Strasbourgban, hiszen 30 évvel ezelőtt 1990. november 6-án lett Magyarország az Európa Tanács tagja. 30 évvel ezelőtt a vasfüggönyön túlról első Közép-Kelet Európai államként csatlakozott Magyarország az Európa Tanácshoz, amivel kezdetét vette Európa intézményi szintű újra egyesülése.

A 30 évvel ezelőtti változásoknak köszönhetően lehetővé vált, hogy a közös történelmi és kulturális hagyományok által összekötött európai nemzetek közös intézményi keretek között is együtt dolgozzanak a közös európai értékekért. Ennek a folyamatnak egyik fontos lépéseként Magyarország ratifikálta az Európai Kulturális Egyezményt, amelynek célja, hogy a kultúrán keresztül mozdítsa előre Európa népei közötti nagyobb megértést. Az Európa Tanács melletti Állandó Képviselet számára ebből a szellemiségből fakadóan fontos volt, hogy a művészet nyelvén keresztül emlékezzünk meg erről a jeles évfordulóról. Nagy öröm számunkra, hogy a Magyar Művészeti Akadémia tagjainak a 30 éve szabadon programsorozat keretében létrejött „Elfolyó idő” című kortárs képzőművészeti kiállítását mutathatjuk be Strasbourgban. A nyugati határnyitásra is reflektáló kiállítás kiváló szimbóluma a három évtizeddel ezelőtt megváltozó világnak, az újraegyesülő Európának, melynek folyamatában Magyarország kitüntetett szerepet vállalt.

A jövőbe tekintve 2021 ismét mérföldkő lesz Magyarország számára Strasbourgban, mivel 1999 után immár másodszor tölti be hazánk az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának elnökségét, további alkalmat teremtve arra, hogy a kultúra nyelvén mutassuk be közös európai örökségünket.

 

Rusz Harry Alex 

rendkívüli és meghatalmazott nagykövet

Európa Tanács melletti állandó képviselő 

 

 

Több felvételt is láthat a kiállításról ide kattintva.